Strona g艂贸wnaBez kategoriiXI FESTIWAL PIEROG脫W I CHLEBA

XI FESTIWAL PIEROG脫W I CHLEBA

2016-09-04

XI FESTIWAL PIEROG脫W I CHLEBA za nami 馃檪

3 wrze艣nia w Rzepnowie podczas do偶ynek gminnych Pyrzycki Dom Kultury ju偶 po raz jedenasty zorganizowa艂 Festiwal Pierog贸w i Chleba. Festiwal ma form臋 konkursu, a jego celem jest identyfikacja i zgromadzenie informacji o zwycza
ju wypiekania chleba oraz przygotowywaniu pierog贸w oraz potraw pochodnych. Zale偶y nam tak偶e na poszukiwaniu produkt贸w charakterystycznych dla Ziemi Pyrzyckiej.
Festiwal organizowany jest przewa偶nie jako impreza towarzysz膮ca r贸偶nym wydarzeniom, m.in.: Pyrzyckim Spotkaniom z Folklorem, Pyrzyckiej Maj贸wce czy w艂a艣nie do偶ynkom. W tegorocznej edycji udzia艂 wzi臋艂o 6 Pa艅, kt贸re zaprezentowa艂y nast臋puj膮ce produkty:
Kategoria „Chleb”:
– Bu艂ka dro偶d偶owa – Danuta Cz膮stka z Letnina,
– Chleb na piwie i chleb z ziarnami – Maria Kope膰 z Gi偶yna,
– Chleb na zakwasie i chleb „bochen wiejski” – Beata Malinowska z Gi偶yna,
– Chleb na zakwasie – Marianna Urwentowicz z Krzemlina.
Kategoria „Pierogi”:
– Pierogi z soczewic膮 i mi臋sem oraz pierogi z kasz膮 gryczan膮 i twarogiem ze skwarkami – Danuta Cz膮stka,
– Pierogi ruskie – Maria Kope膰,
– Pierogi z kasz膮 jaglan膮, serem i mi臋t膮 – Stanis艂awa Rybka z Pyrzyc,
– Pierogi z pokrzyw膮 i jajkiem – Stanis艂awa St臋pie艅 z Krzemlina.
Cz艂onkowie komisji konkursowej w sk艂adzie:
– Lucyna Wilgocka – so艂tys Rzepnowa
– Tomasz Lewandowski – dyrektor Pyrzyckiego Domu Kultury
– Rados艂aw Samsik – starosta do偶ynek gminnych 2016 r.
po wnikliwej analizie smaku i zapachu, wygl膮du i estetyki podania produktu zadecydowali, i偶 I nagrod臋 w kategorii „Pierogi” otrzyma艂a Pani Maria Kope膰 za tradycyjne pierogi ruskie, a I miejsce w kategorii „Chleb” zdoby艂a Pani Danuta Cz膮stka za bu艂k臋 dro偶d偶ow膮. Nagrody w postaci blender贸w znanej marki zosta艂y ufundowane przez gmin臋 Pyrzyce, a wr臋czy艂a je Burmistrz Pyrzyc Pani Marzena Podzi艅ska. Wszystkie uczestniczki konkursu otrzyma艂y z r膮k komisji konkursowej podzi臋kowania oraz ksi膮偶ki ufundowane przez Stowarzyszenie Coolturalni z Pyrzyc.
Nale偶y wspomnie膰, 偶e Panie, kt贸re wzi臋艂y udzia艂 w Festiwalu, reprezentowa艂y cz臋sto nasz region – niejednokrotnie z wyr贸偶nieniem – w r贸偶nego rodzaju konkursach i wydarzeniach, tj.: Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Region贸w, Jarmark Jakubowy, Piknik nad Odr膮, Lato z Produktem Regionalnym w Szczecinie, 艢wi臋to Tataraku w Pe艂czycach, Targi w Pasewalku czy Mi臋dzynarodowe Targi Polagra Food w Poznaniu.
Serdecznie dzi臋kujemy uczestniczkom Festiwalu, czekamy na Was w przysz艂ym roku i r贸wnie偶 innych zach臋camy do udzia艂u w kolejnych edycjach konkursu. Jedno jest pewne – ka偶dy kto odwiedzi艂 stoisko Festiwalu nie wr贸ci艂 do domu g艂odny i m贸g艂 nacieszy膰 podniebienie tradycyjnymi potrawami oraz nowymi smakami.