2016-09-04
XI FESTIWAL PIEROGÓW I CHLEBA za nami 🙂
3 września w Rzepnowie podczas dożynek gminnych Pyrzycki Dom Kultury już po raz jedenasty zorganizował Festiwal Pierogów i Chleba. Festiwal ma formę konkursu, a jego celem jest identyfikacja i zgromadzenie informacji o zwycza
ju wypiekania chleba oraz przygotowywaniu pierogów oraz potraw pochodnych. Zależy nam także na poszukiwaniu produktów charakterystycznych dla Ziemi Pyrzyckiej.
Festiwal organizowany jest przeważnie jako impreza towarzysząca różnym wydarzeniom, m.in.: Pyrzyckim Spotkaniom z Folklorem, Pyrzyckiej Majówce czy właśnie dożynkom. W tegorocznej edycji udział wzięło 6 Pań, które zaprezentowały następujące produkty:
Kategoria „Chleb”:
– Bułka drożdżowa – Danuta Cząstka z Letnina,
– Chleb na piwie i chleb z ziarnami – Maria Kopeć z Giżyna,
– Chleb na zakwasie i chleb „bochen wiejski” – Beata Malinowska z Giżyna,
– Chleb na zakwasie – Marianna Urwentowicz z Krzemlina.
Kategoria „Pierogi”:
– Pierogi z soczewicą i mięsem oraz pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem ze skwarkami – Danuta Cząstka,
– Pierogi ruskie – Maria Kopeć,
– Pierogi z kaszą jaglaną, serem i miętą – Stanisława Rybka z Pyrzyc,
– Pierogi z pokrzywą i jajkiem – Stanisława Stępień z Krzemlina.
Członkowie komisji konkursowej w składzie:
– Lucyna Wilgocka – sołtys Rzepnowa
– Tomasz Lewandowski – dyrektor Pyrzyckiego Domu Kultury
– Radosław Samsik – starosta dożynek gminnych 2016 r.
po wnikliwej analizie smaku i zapachu, wyglądu i estetyki podania produktu zadecydowali, iż I nagrodę w kategorii „Pierogi” otrzymała Pani Maria Kopeć za tradycyjne pierogi ruskie, a I miejsce w kategorii „Chleb” zdobyła Pani Danuta Cząstka za bułkę drożdżową. Nagrody w postaci blenderów znanej marki zostały ufundowane przez gminę Pyrzyce, a wręczyła je Burmistrz Pyrzyc Pani Marzena Podzińska. Wszystkie uczestniczki konkursu otrzymały z rąk komisji konkursowej podziękowania oraz książki ufundowane przez Stowarzyszenie Coolturalni z Pyrzyc.
Należy wspomnieć, że Panie, które wzięły udział w Festiwalu, reprezentowały często nasz region – niejednokrotnie z wyróżnieniem – w różnego rodzaju konkursach i wydarzeniach, tj.: Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów, Jarmark Jakubowy, Piknik nad Odrą, Lato z Produktem Regionalnym w Szczecinie, Święto Tataraku w Pełczycach, Targi w Pasewalku czy Międzynarodowe Targi Polagra Food w Poznaniu.
Serdecznie dziękujemy uczestniczkom Festiwalu, czekamy na Was w przyszłym roku i również innych zachęcamy do udziału w kolejnych edycjach konkursu. Jedno jest pewne – każdy kto odwiedził stoisko Festiwalu nie wrócił do domu głodny i mógł nacieszyć podniebienie tradycyjnymi potrawami oraz nowymi smakami.
Halo, dzieciaki w wieku 7-10 lat! Gotowi na świetną zabawę? Zapraszamy Was na nasze warsztaty, które odbędą się w I…
2025-01-12
DOTYKIEM UST OPOWIEDZIANE to wystawa malarstwa inaugurująca Nowy Rok 2025 w Pyrzyckiej Galerii Sztuki WIĘCEJ DLA OCZU. Już 10 stycznia…
2025-01-02
Dzięki zaangażowaniu i pracy zespołu PDK, specjalistycznych firm, wsparciu finansowemu Organizatora - Gminy Pyrzyce, a przede wszystkim otrzymanemu dofinansowaniu ze…
2024-12-31
W Pyrzyckim Domu Kultury stawiamy na dostępność dla wszystkich. Oznakowanie wewnątrz budynku, plany pomieszczeń, automatyczne drzwi przesuwne, poręcze przy ścianach…
2024-12-30
Miejsce na reklame