Strona głównaAktualnościFestiwal Pyrzyckiego Smaku – II edycja

Festiwal Pyrzyckiego Smaku – II edycja

2023-08-29

II edycja konkursu pn. FESTIWAL PYRZYCKIEGO SMAKU odbyła się podczas tegorocznych dożynek gminnych w Brzesku. Warzywem przewodnim w potrawach i wypiekach konkursowych była PAPRYKA.

Produkty do konkursu zgłaszane były w dwóch kategoriach:

– wypiek z dodatkiem papryki,

– potrawa z papryki.

Jako że papryka występuje w różnych odmianach, kształtach i kolorach, uczestnicy mieli naprawdę szeroki wachlarz możliwości kulinarnych.

Jury w składzie: Burmistrz Pyrzyc Marzena Podzińska, Dyrektor PDK Ewa Hancz, Radni RM w Pyrzycach: Iwona Ksel i Paweł Retecki oraz Emilia Knap – Kierownik Wydziału Gospodarki Komunalnej, Środowiska i Rolnictwa UM w Pyrzycach oceniało potrawy po względem smaku, wyglądu i estetyki podania.

Laureaci konkursu w kat. wypiek z dodatkiem papryki:

I miejsce: Pani Mariola Olejniczak za Tiramisu z papryczką chili

Wyróżnienia: sołectwo Turza za chrupiące rurki nadziewane kremem z pieczonej papryki oraz Koło Gospodyń Wiejskich z Turza za czekoladowe muffinki z papryką.

Laureaci konkursu w kat. potrawa z dodatkiem papryki:

I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich z Turza za paprykę nadziewaną farszem.

Wyróżnienia: Koło Gospodyń Wiejskich z Ryszewka za bryzole z papryki w sosie paprykowym  oraz Koło Gospodyń Wiejskich „Czerniczanki” z Czernic za zupę krem z papryki z dodatkiem migdałów.

Jeszcze raz serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy wzięli udział w konkursie, a laureatom gratulujemy!

Konkurs patronatem honorowym objął Marszałek Województwa Zachodniopomorskiego Olgierd Geblewicz.

Do udziału w konkursie zapraszało również Pomorze Zachodnie oraz Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego.