Strona głównaAktualnościPodsumowanie III edycji Festiwalu Pyrzyckiego Smaku

Podsumowanie III edycji Festiwalu Pyrzyckiego Smaku

2024-08-26

Za nami III edycja Festiwalu Pyrzyckiego Smaku, która odbyła się 24 sierpnia 2024 r. podczas dożynek gminnych w Krzemlinie. W tym roku królowała cukinia, która zaskoczyła swoimi różnorodnymi smakami – od wytrawnych dań po słodkie wypieki!

Konkurs oceniano w dwóch kategoriach:
wypiek z cukinii
potrawa z cukinii

Jury w składzie: Burmistrz Pyrzyc Marzena Podzińska, Dyrektor PDK Ewa Hancz oraz Radni RM w Pyrzycach: Sylwia Borkowska i Paweł Chyt, miało trudne zadanie podczas dokonania wyboru najlepszych dań. Smak, wygląd i kreatywność uczestników zrobiły na jury duże wrażenie!

Do rywalizacji przystąpili:
– KGW Krzemlin
– KGW Ryszewko
– KGW „Stróżewianki”
– KGW Mielęcin
– KGW Turze
– Pani Mariola Olejniczak
– Sołectwo Czernice
– KGW „Czerniczanki”

Zwycięzcą i zdobywcą I nagrody w kategorii „wypiek z cukinii” zostało Koło Gospodyń Wiejskich „Stróżewianki”. Wyróżnienia: KGW z Mielęcina oraz KGW „Czerniczanki”.

Zwycięzcą i zdobywcą I nagrody w kategorii „potrawa z cukinii” zostało Koło Gospodyń Wiejskich z Ryszewka. Wyróżnienia: KGW z Mielęcina i KGW z Krzemlina.

Na wszystkich laureatów czekały nagrody zakupione dzięki wsparciu finansowemu Województwa Zachodniopomorskiego.

Jeszcze raz serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy wzięli udział w konkursie, a laureatom gratulujemy!

Koordynacja konkursu: Krzysztof Oszczyk i Marzena Cielek
Grafika: Romuald Fijałkowski

Do udziału w konkursie zapraszał również Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego.

#PomorzeZachodnie
#PomorzeZachodnieNews